Gezond afvallen voor jou

Het nut van kruiden

Kruiden

Ik wil het eens hebben over het nut van kruiden. We worden steeds ouder en het is de bedoeling dat we dat op een gezonde manier doen. Kruiden helpen ons met het voorkomen en zelfs genezen van kwalen en kwaaltjes.

De belangrijkste kruiden zijn in mijn ogen kurkuma, cayennepeper, knoflook en gember. Ons lichaam kán niet zonder. Bij mij staan ze gemengd in een pot in de keuken en ik voeg elke dag minimaal één theelepel toe in een van mijn gerechten.

Wat doen deze kruiden voor je lichaam?

Knoflook is goed voor het immuunsysteem en heeft een antibacteriële werking. Het vermindert de bloedstolling en zou zelfs de bloeddruk verlagen. Ook luchtweginfecties kunnen niet tegen het gebruik ervan. Verse knoflook hoort er natuurlijk ook bij.

Kurkuma is een antioxidant en werkt goed als pijnstiller. Het remt ontstekingen en ontgift. Ook hart- en bloedvaten hebben baat bij de inname van kurkuma, wat het beste effect heeft in combinatie met een beetje zwarte peper.

Cayennepeper is goed tegen verkoudheid, vermindert het hongergevoel en bevat antioxidanten. De reden waarom ik het heb gemengd met de andere kruiden is, dat het effect van andere kruiden versterkt wordt door cayennepeper.

Gember is ook een ontstekingsremmer, vermindert (menstruatie)pijn en verbetert de hersenfuncties. Ook vermindert het artrose/artritis en verhoogt het de opname van voedingsstoffen. Ten slotte lijkt bewezen dat gember preventief werkt tegen kanker. Verse gember is het beste, in poedervorm voldoet het ook prima.

Er zijn veel meer kruiden met krachtige werking. Hou ze in de gaten!