Gezond afvallen voor jou

Nog meer kruiden

Nog meer kruiden

Een tijdje terug heb ik een bijdrage geplaatst over de gunstige werking van knoflook, kurkuma, gember en cayennepeper. Gebruik deze kruiden voor een gezonder leven!

Hier zijn er nog een paar.

Kaneel: behalve een goede smaakmaker in plaats van suiker werkt kaneel ontstekingsremmend. Het is goed voor de vetverbranding en is een prima antioxidant voor ons lichaam. Verder helpt kaneel tegen hart- en vaatziekten en recent onderzoek heeft uitgewezen dat we door het gebruik van kaneel minder kans hebben op Alzheimer en Parkinson. Ik zeg niet: geen, want onze omgeving, erfelijkheid en leefstijl spelen hierbij ook een grote rol.

Peterselie: werkt antibacterieel. Door het gebruik van peterselie zijn we minder vatbaar voor allerlei kwalen en kwaaltjes. Peterselie is ook goed voor onze lever en nieren, organen waar we niet altijd voor zorgen door bijvoorbeeld alcoholgebruik of een tekort aan water. Peterselie bevat veel ijzer en vitamine C.

Tijm: is goed voor het zenuwstelsel en werkt heilzaam bij luchtwegaandoeningen. Ook deze laatste groep komt steeds vaker voor, veroorzaakt door een vervuilde omgeving.

Basilicum: het is geen straf dit kruid in gerechten te gebruiken. Het heeft een heerlijke smaak en geur! Maar onderschat ook de werking ervan niet: allereerst is het desinfecterend. Verder helpt basilicum bij vermoeiende overgangsverschijnselen. Het vermindert menstruatieklachten en last but not least: het helpt tegen een kater.

Peterselie, tijm en basilicum kun je prima in poedervorm toevoegen aan je eten, maar het leukst is het natuurlijk om de plantjes te gebruiken. Probeer ze eens zelf te kweken of koop ze kant en klaar in een tuincentrum of biologische winkel.

Om er dagelijks genoeg van binnen te krijgen, kun je de kruiden verwerken in een smoothie of fijnmalen met een vijzel.

Veel plezier ermee en blijf gezond!