Gezond afvallen voor jou

Vitamine D tegen Corona en andere kwalen

Vitamine D

Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat de inname van vitamine D heel wat corona-ellende kan voorkomen.

Het is niet zo, dat een vitamine D tekort leidt tot corona, maar de weerstand wordt wel minder; er ontstaat eerder botontkalking en het immuunsysteem verzwakt.

Het is dan ook heel belangrijk dat we voldoende vitamine D innemen, maar hoe doen we dat? Als we kijken naar onze voeding, zijn daar niet veel mogelijkheden voor.

Een belangrijke bron van vitamine D is vette vis, zoals zalm, makreel en forel. Ook kastanjechampignons zijn een verstandige keuze. Verder kun je vitamine D krijgen uit het eten van eieren, margarine en ongezouten boter. Nog een beetje is te vinden in rundertartaar en varkensfilet, maar dan heb je het wel gehad.

Voor vegetariërs en veganisten zijn er weinig mogelijkheden dus.

Maar niet getreurd. Ons eigen lichaam helpt hier een handje door zelf sommige voedingsmiddelen om te zetten in vitamine D. De lever en de nieren maken vitamine D aan, waardoor calcium en fosfor beter opgenomen worden uit je voeding.

In de zomer is het voldoende om vijftien minuten in de zon te lopen, in de winter is dit moeilijker en een tekort ligt op de loer. Mijn advies is om extra vitamine D supplementen te nemen om dit tekort op te lossen.

Als je wilt weten of je een vitamine D tekort hebt, raad ik je aan om een bezoek te brengen aan de huisarts. Blijf gezond!